Distler's "Totentanz" bij Haarlems Kleinkoor


Distler’s Totentanz werd op 1 februari door het Haarlems Kleinkoor uitgevoerd. Daar moest ik naar toe: Hugo Distler is wellicht in het pantheon van componisten een “Kleinmeister”; voor koren heeft hij prachtige muziek geschreven. Behalve dit werk voerde het Kleinkoor ook de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz (1585-1672)uit mmv vocale solisten en instrumentalisten.
Voor de Totentanz had het koor een beroep gedaan op de medewerking van studenten van theateropleiding DNA om de verbindende teksten te spelen. Op de CD die een aantal jaar geleden door het Nederlands Kamerkoor is uitgebracht zijn die teksten overgenomen uit een radio-opname van Radio Bremen uit 1967. Met de acteurs, die de teksten bovendien in vertaling brachten, kreeg het werk een heel andere dimensie.
Het Haarlems Kleinkoor heeft zich grondig in het werk verdiept, zoals blijkt uit de schitterende website vol achtergrondinformatie. Het resultaat mocht er zijn: een koor met een schitterende klank (waaraan de mooie akoestiek van de Haarlemse Oosterkerk nog eens een extra steentje bijdroeg) en alles loepzuiver gezongen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *