10cc in concert

18 Maart naar het concert van 10cc geweest in Theater De Veste in Delft. Het enige minpuntje was het theater, niet omdat het niet mooi is, maar het is wellicht niet zo’n zaal voor een popconcert. Aan de andere kant: de zaal was gevuld met mensen van mijn leeftijd, oudere jongeren dus, die groot zijn gegroeid met de muziek van 10cc. Om die mensen nou de hele avond te laten staan 🙂

Ik herinner me nog dat ik in de tweede klas van het atheneum zat toen “Donna” voor het eerst in TopPop was gezongen. Dat stomme falset-stemmetje hadden wij nog nooit gehoord, dus daar werd de volgende dag uitgebreid op school over gepraat. Achteraf is “Donna” niet het sterkste nummer van de groep, die bestond uit twee sterke songwriter-teams.

Two strong song-writing teams, a commercial team and an artistic team, injected sharp wit to lyrically-dextrous songs. The commercial team (Eric Stewart and Graham Gouldman) were straight pop-song-writers, who created the band’s most accessible songs; the artistic team (Godley and Creme) were the experimental half of 10cc, featuring an Art School sensibility and cinematic writing. Each man was a multi-instrumentalist, singer, writer, and producer, and each could perform as the lead singer. Bron: wikipedia.

Van die oorspronkelijke bezetting is alleen Graham Gouldman nog over. Dat heeft bij sommige mense die ik ken twijfel opgeleverd of ze wel naar het concert zouden gaan: een gemiste kans. 10CC is geweldig goed op het moment, waarin vooral zanger Mick Wilson de show wist te stelen. Niets ten nadele van de rest overigens.

Wat mij vooral opviel was dat het hele concert door enthousiast gemusiceerd werd en zonder ook maar één muzikale steek te laten vallen; het is me althans niet opgevallen. Het geluid was, als gebruikelijk, hard, maar heeft de balans in ieder geval niet verstoord. Een topconcert van een topband.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *