Brokeback Mountain

Brokeback Mountain is gebaseerd op het korte verhaal uit 1997 van schrijfster Annie Proulx, die hiervoor de Pulitzer prijs kreeg. Ang Lee kreeg voor zijn filmversie in Venetië de Gouden Leeuw. Het verhaal speelt zich af in Wyoming. De praatgrage Jack Twist (Jake Gyllenhaal) en de stugge Ennis Del Mar (Heath Ledger) zijn twee jongens die een zomer lang verblijven op Brokeback Mountain om op de schapen te passen. Het eenzame landschap van Brokeback Mountain werkt bevrijdend; er is nu eenmaal geen sociale controle en na een nacht samen in de tent (dit werd trouwens wel een beetje goedkoop opgezet) gebeurt wat in de cowboywereld nu eenmaal niet besproken mag worden. Aan het eind van het seizoen gaan de mannen ieder weer hun eigen weg, op zoek naar werk en een leven. Beiden stichten een gezin, de een met zijn schoolliefde, de ander met de dochter van een succesvolle Texaanse zakenman, die weinig respect voor hem toont. Als Jack eindelijk een kaartje stuurt dat hij weer in Wyoming is, ontmoeten de twee elkaar weer en begint hun tragische liefdesgeschiedenis pas echt – gedoemd tot twee a drie keer per jaar een “vistripje” (de hengel gaat mee, maar wordt nooit gebruikt) in de wildernis. Ook als het huwelijk van Ennis op de klippen loopt durft hij het niet aan samen met Jack een ranch te beginnen; uit zijn jeugd weet Ennis maar al te goed hoe er in Wyoming met homo’s wordt afgerekend. Ik vond de film in het begin wel erg traag – en de muziek van Gustavo Santaolalla wel erg, érg saai, maar uiteindelijk is het een film die je naar de strot grijpt. Brokeback Mountain is vooral een tragisch liefdesverhaal, over mensen – niet per sé homo’s – die hun ware gevoelens moeten ontkennen onder druk van wat “hoort” – iemand nog iets te zeggen over normen en waarden?

One thought on “Brokeback Mountain

  1. Pingback: kuehleborn.org » Zodiac

Comments are closed.