Nick Hornby: A Long Way Down.

De Britse schrijver Nick Hornby (1957) is op dit moment razend populair. Zijn laatste boek “A Long Way Down” is genomineerd voor de Whitbread-award. Mede door al die berichten heb ik me maar eens aan dit boek gewaagd, maar het schijnt niet zijn allerbeste boek te zijn. Er is inderdaad nogal wat ongeloofwaardigs in het verhaal over vier willekeurige personen (Martin, Jess, Maureen en JJ) die toevallig alle vier op oudejaarsavond van het dak van een Londense torenflat willen springen, maar die dan besluiten dat een half uurtje uitstel om de pizza’s die JJ niet heeft bezorgd eerst op te eten geen kwaad kan. Het leidt ertoe dat ze afspreken elkaar in de gaten te houden en steeds een nieuwe termijn af te spreken. Omdat de karakters nogal verschilend zijn, maar de vier tot elkaar veroordeeld zijn leidt dit af en toe tot komische dialogen. Ik vind de truc om verhalen vanuit het wisselende perspectief van steeds een van de vier hoofdpersonen te vertellen zo langzamerhand vervelend worden en ook houd ik er niet van dat belangrijke feiten (zoals wanneer ineens blijkt dat de vader van Jess minister is) laat en min of meer toevallig geïntroduceerd worden. Hier overheen stappend heeft Hornby wel een prettige stijl van schrijven; het is een ongecompliceerd, in eigentijdse taal geschreven boek. Voor de diepgang hier een mooi citaat

“>(…) I read an interview with a man who’d survived after jumping off the Golden Gate Bridge in San Francisco. He said that two seconds after jumping, he realized that there was nothing in his life he couldn’t deal with, no problem he couldn’t solve – apart from the problem he’d ust given himself by jumping off the bridge. (p.186)

De jury van de Whitbread-prijs moest bij het lezen van het boek schudden van het lachten, naar verluidt. Helaas voor Hornby ging Ali Smith met “The Accidental” met de eer strijken. Hornby’s boeken schijnen zeer goed te verfilmen te zijn; voor “A Long Way Down” heeft Johnny Depp al de filmrechten verworven, nog voor het boek verscheen.

Links: