About A Boy

Na “A Long Way Down” heb ik nu ook Nick Hornby’s “About A Boy” uit 1998 gelezen. De jongen is Marcus, een wereldvreemd en eigenlijk te vroeg volwassen geworden jongen van 12, die dan ook flink gepest wordt op school. De andere “jongen” is Will Lightman, 36 jaar oud en eigenlijk nog een kind in zijn doen en denken. Onbezorgd over zijn inkomsten door de royalties die hij nog steeds ontvangt van een song die zijn vader ooit schreef, kan hij zijn dagen slijten met het kijken naar TV-quizzes en een beetje rondrijden in zijn auto, het laatste vooral om zonder zijn buren te hinderen naar zijn favoriete muziek – Nirvana – te kunnen luisteren. Om zijn verlangen naar ongecompliceerde relaties met jonge vrouwen te kunnen stillen schrijft hij zich in bij SPAT – Single Parents Alone Together, waar hij zich met een verzonnen zoon Ned en een verzonnen ex als enige alleenstaande vader inschrijft, in de hoop in cotact te komen met wanhopige alleenstaande moeders. Dit brengt uiteindelijk Marcus in zijn leven en dat is waar hij Marcus tips kan geven over waar hij zich als 12-jarige eigenlijk mee bezig zou moeten houden – Kirk O’Bane is geen voetballer van Manchester, maar de zanger Kurt Cobain van Nirvana – terwijl hijzelf ondertussen leert dat hechtere relaties ook heel bevredigend kunnen zijn. Hornby heeft een prettige eigentijdse stijl van schrijven. Hoewel het boek ietwat oppervlakkig is, vond ik dit geen moment hinderlijk; de humor en sterke dialogen houden het boek op de rails.