Requiem.

Requiem is een verfilming van de geschiedenis van Anneliese Michel, een 23 jarig Duits meisje dat in 1976 in Miltenberg aan uitputting overleed na twee duivelsuitdrijvingen te hebben ondergaan. Het verhaal was al eerder goed voor een verfilming: de Amerikaan Scott Derrickson maakte in 2005 de horrorfilm “The Exorcism of Emily Rose”. In de versie van Hans-Christian Schmid is de film nauwelijks een horrorfilm te noemen, maar meer een psychologisch drama. Sandra Hüller, die de rol van Michaela Klingler speelt, kreeg voor haar hoofdrol een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

Michaela is opgegroeid in een diep religieus gezin in het zuiden van Duitsland in de jaren zeventig. Ondanks haar zware epilepsie smacht ze ernaar haar ouderlijk huis te verlaten en te gaan studeren. Maar op de universiteit heersen andere normen dan thuis en door de vrijheid en vriendschap die ze daar tegenkomt, gaat Michaela twijfelen aan haar geloof in God, haar familie en zichzelf. Ondertussen worden haar epileptische aanvallen frequenter en heftiger, hoewel de oorzaken hiervan onduidelijk zijn. Michaela zoekt hulp bij een priester, die haar vertelt dat ze bezeten is door de duivel. Haar nieuwe schoolvrienden willen liever dat Michaela psychiatrische hulp zoekt, maar hebben uiteindelijk geen keus dan haar aan haar lot over te laten. (Plot van Filmfocus website.)
Het is een hartverscheurende film geworden, waarbij je medelijden moet hebben met Michaela die het – helaas – niet redt.
Intens goed duivels meisje. “Requiem is een kleine, intense film met een ijzersterke rol voor actrice Sandra Hüller als de breekbare Michaela die er ondanks verwoede pogingen niet in slaagt zich te ontworstelen aan de kerk en haar familie.” Bron: Annet de Jong – De Telegraaf

Je gunt haar, met haar vader en de oudere priester, die wellicht wat ruimdenkender zijn, zo dat zij haar vrijheid durft te pakken, maar is het haar epilepsie, haar strenge opvoeding of haar bewust kiezen voor een martelaarschap zoals haar voorbeeld de H. Katharina waardoor zij zich uiteindelijk overgeeft aan de exorcist? Blijft over de vraag: waarom heet de film Requiem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *