To Sail Beyond The Sunset

Heinlein’s boek “To sail beyond the sunset” met als ondertitel “the life and loves of Maureen Johnson (being the memoirs of a somewhat irregular lady” is het laatste deel uit de “History of the Future”-serie bestaande uit “Methusalah’s Children”, “Time enough For Love”, “The Number Of The Beast”, “The Cat Who Walks Through Walls” en als laatste dus “To Sail Beyond The Sunset”.

Eigenlijk is dit boek een herschrijving van een passage uit “Time Enough For Love”, maar dan vanuit het perspectief van Maureen Johnson in plaats van Lazarus Long. De titel van het boek is ontleend aan het gedicht Ulysses van Alfred Lord Tennyson (1809-1892) waarvan een deel het motto van het boek vormt:

Come, my friends,

T is not too late to seek a newer world.

Push off, and sitting well in order smite

The sounding furrows; for my purpose holds

To sail beyond the sunset, and the baths Of all the western stars, until I die.

Heinlein’s boeken zijn als sciencefiction wellicht een beetje passé. De libertarische ideeën zijn hier en daar wel interessant, maar eigenlijk hoef je daar alleen “The Moon Is A Harsh Mistress” voor te lezen. In de History of the future-serie gaat Heinlein vooral uit van een groep mensen die genetisch zo bevoorrecht zijn dat ze extreem lang kunnen leven, zo’n honderd jaar. Deze groep is georganiseerd in de “Howard Foundation” en stimuleert dan ook de genetische zuiverheid van de familie. Trouwen en kinderen verwekken buiten de eigen clan is wel toegestaan, maar volbloed “Howard-kinderen” kunnen rekenen op een forse subsidie. Een ander interessant fenomeen in de serie boeken is het tijdreizen. De techniek hierachter wordt uitgelegd in “The Number Of The Beast”. Het leidt tot merkwaardige paradoxen, zoals wanneer Lazarus terugkeert naar de tijd van zijn eigen jeugd, verliefd wordt op zijn eigen moeder, maar deze liefde niet lichamelijk kan consumeren omdat, op het moment dat dee gelegenheid zich voordoet, hij zelf als klein jongetje op de achterbank van de auto zit! Dat hij ook de afloop van de oorlog en de beurscrash kan voor spellen is duidelijk.

Sowieso is “To Sail Beyond The Sunset” niet echt een verhaal, maar meer een gigantische flashback van Maureen Johnson op haar leven, waarin Heinlein zich eigenlijk afzet tegen een aantal normen uit de traditionele burgermaatschappij. Dat is hier en daar even schrikken, want Heinlein preekt openlijk over partnerruil, polygamie en zelfs incest. Tegelijkertijd toont hij zich conservatief door bijvoorbeeld vaderlandsliefde en de plicht om voor het vaderland te vechten in tijden van oorlog te adverteren. Ook de wekelijkse kerkgang schijnt Heinlein de normaalste zaak van de wereld te vinden.

Wat ik eigenlijk mis in vooral dit boek is wat Lazarus Long en zijn clan in de toekomst op de planeet Tertius nou eigenlijk de hele dag uitvoeren. Zoals gezegd: het hele verhaal is eigenlijk flinterdun en dialogen in het algemeen veel te lang, hoewel niet zonder humor en citaten die de moeite van het onthouden waar zijn. Zoals deze:

Free will is a fact, while you are living it. and predestination is a fact, when you look at any sequence from outside.

In dit verband schreef Heinlein in “The Number of the Beast”:

Random numbers are to a computer what free will is to a human being.

In dit soort observaties is Heinlein sterk en dat maakt het de moeite waard hem te lezen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *