Alex van Warmerdam in Stedelijk Museum Schiedam

Het was puur toeval dat ik een flyer oppikte van de Van Warmerdam expositie in het Schiedamse Stedelijk, want ik wist niet eens dat Van Warmerdam ook beeldend kunstenaar was. Soms heeft flyeren dus zin 🙂
Ik er naar toe, want op “De Noorderlingen” na heb ik al zijn films gezien. Alex van Warmerdam’s schilderijen zijn net zoals zijn films: vervreemdend. Een merkwaardig soort humor, zoals het museum op de website vermeldt:

Alex van Warmerdam
Tentoonstelling. Schilderijen, film, theater
14 februari – 24 mei 2010
Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 14 februari – 24 mei 2010 de eerste grote tentoonstelling van het multitalent Alex van Warmerdam. Nieuwe ensceneringen van filmfragmenten, beelden uit theatervoorstellingen, affiches, foto’s en maquettes gaan samen met schilderijen, tekeningen, grafisch werk, teksten en ter plekke vervaardigde wandschilderingen. Vier monumentale zalen ontvouwen de gedachtewereld van de maker, vervuld van grimmige humor en absurdistische wendingen.

Ontzettend jammer dat het museum niet zo groot is, in een uurtje liep je er doorheen.

Hoogtepunten vond ik zelf de voetbalspelers in een woonkamer, de koningin tijdens de troonrede met naast haar kapitein Bob en “Man in bos” uit 2000 – hieronder als foto van Bob Goedewaagen uit het Bulletin van het Stedelijk Museum Schiedam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *