Jacob van Eyck bij het Kruidvat

Sinds twee jaar mijd ik “Het Kruidvat”. De reden is dat er iedere keer weer de mooiste klassieke CD’s zijn uitgebracht, voor een prijs waarvoor je ze zelf niet kunt kopiëren. Een oefening in zelfbeheersing.

Via het Kruidvat heb ik mijn Bach-collectie compleet en een jaar later Mozart. Daarna de Puccini-opera’s, Schubert’s pianomuziek, Chopin’s pianomuziek, Mahler’s symphonieën en nog wat los spul van Mendelssohn, Dvorak, Brahms en Beethoven. Gemist, ik geef het ongaarne toe, heb ik de pianosonates van Beethoven, de symphonieën van Haydn en de complete werken van Händel en Vivaldi. -dat laatste is misschien niet zo erg.

Kortom: ik ga helemaal los voor dat CD-rek; ik moet eigenlijk onder curatele. Deze week ging het toch weer een klein beetje fout. Ik liep in Egmond, en tja, wat moet je daar eigenlijk? Gelukkig was er een Kruidvat-filiaal, dus ik naar binnen. Zie ik daar een 3 CD-set met Jhr Jacob van Eyck’s “Der Fluyten Lust-hof”.

 

Daar zijn natuurlijk nauwelijks liefhebbers voor; wie kan er nu 3 CD’s muziek voor blokfluit aanhoren? Ik niet!

Maar aan de andere kant: ik heb die muziek ooit gespeeld toen ik nog jong en mooi was en de ambitie had Neerlands tweede Frans Brüggen te worden. De drie bij muziekuitgeverij XYZ in 1965 door Gerrit Vellekoop uitgegeven delen bladmuziek prijken nog goed geconserveerd in mijn bladmuziekkast. En die geweldige toelichting (bijna een boekwerk) bij de CD’s zijn alleen al die € 5,99 waard. Heb nog even geaarzeld – heel even maar – en ze toen gewoon gekocht. Dat was eigenlijk helemaal niet moeilijk – wel contant betaald, moet er niet aan denken dat de Belastingdienst erachter komt. :-)Thuisgekomen gelijk afgespeeld: geweldig. Erik Bosgraaf – tot voor kort nooit van gehoord – speelt de stukken ongelooflijk helder en zo zuiver als maar mogelijk is op een blokfluit.

Ik heb inmiddels begrepen dat ik niet de enige liefhebber ben (zie de bespreking van Kees Smit), maar echt commercieel kan zoiets toch niet werken. Het Kruidvat zou een prijs moeten krijgen voor de durf om zo’n project uit te brengen.

One thought on “Jacob van Eyck bij het Kruidvat

  1. Joz. Bal

    Geweldig, inderdaad. Gisteren gekocht, de eerste CD beluisterd. Door blokfluitdagen Mechelen kwam ik op het spoor van de uitgave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *