Michiel de Regt – Pontiac Hotel

Gasthuis theater:

PONTIAC HOTEL Michiel de Regt Een vrouw is overrompeld door de wereld om haar heen. Ooit boekte ze een kamer voor de nacht in Hotel Pontiac. Sindsdien is ze er gebleven. Niet vanwege het hotel, maar vanwege alles daarbuiten. Pontiac Hotel is een monoloog opgebouwd uit verschillende bestaande teksten, waarvoor Michiel de Regt (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, Opleiding Theatermaker) de Ton Lutz Prijs 2007 voor het grootste regietalent ontving. De voorstelling is nog maar weinig te zien geweest, vandaar dat Gasthuis nu een herkansing biedt.

Ik zag deze voorstelling in 16 november het Gasthuis in Amsterdam. In de kleine zaal van het Gasthuis Theater speelde Anna Schoen met eenvoudige middelen een voortreffelijke solo-voorstelling. Het stuk is gebaseerd op een collage van teksten van Alessandro Baricco, Esther Gerritsen, Ko van den Bosch, Martin Crimp, Michiel de Regt. Al die teksten passen prima bij elkaar; alleen het laatste, als min of meer onthuld wordt waarom ze alsmaar in dat Hotel is gebleven, werkte voor mij een beetje als anti-climax.

Ik hoorde na afloop Michiel de Regt vertellen dat er zes weken lang vijf dagen per week aan gewerkt is. Wat zijn rol als regisseur is bij een dergelijk solo-theater, daar kan ik me als leek geen voorstelling van maken, maar hij heeft in ieder geval iets originels gemaakt waarvoor hij de Ton Lutz Prijs 2007 gekregen heeft.

De jury van de Ton Lutz Prijs 2007:
‘Michiel de Regt verzamelde een prachtige collage aan teksten bij elkaar en weet daar ook een goed verhaal van te maken. Op geen enkel moment valt een van de gekozen teksten uit de toon. Actrice Anna Schoen speelt prachtig in deze surrealistische, Dalí-achtige voorstelling waar droom en werkelijkheid in elkaar schuiven. De actrice speelt eerlijk, met veel emotie en vol overgave. Naast de voortreffelijke inhoud en spelregie wordt het stuk ook doorspekt met mooie regievondsten.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *