Nadine

Eerst maar een citaatje uit de recensie van Peter de Bruijn in de NRC van 24 oktober 2007

Wat regisseur Erik de Bruyn met de camera voor elkaar krijgt, verdient bewondering Uit elk beeld van de film spreekt zoveel plezier en levenslust, dat je Nadine veel, zo niet alles vergeeft. Op de tweede film van regisseur Erik de Bruyn, de langverwachte opvolger van zijn veelgeprezen debuut Wilde mossels, valt het nodige aan te merken, maar toch is de film moeilijk te weerstaan.

Het zal wel. Ik vond de film erg tegenvallen. Er zitten nogal wat rare kronkels in. Zo lijkt de film te beginnen in een supermarkt in Frankrijk, alle artikelen zijn duidelijk in het Frans aangeprijst. Maar als Daniel merkt dat zijn kind gestolen is en hij in paniek raakt, komt de toch duidelijk Nederlands sprekende beveiliging hem tot rust brengen.

Er is gekozen voor drie verschillende actrices om de drie fases uit het leven van Nadine weer te geven. De keus voor Halina Reijn (“One not too attractive brunette” volgens een commentaar op de IMDB pagina) als de jongste versie kan ik nog wel begrijpen, maar Sanneke Bos is zo’n ander type dat het ronduit ongeloofwaardig wordt.

Met drie hoofdrolspeelsters voor één rol, is de kijker zich meer dan gewoonlijk bewust dat hij naar de schepping van een actrice kijkt – en niet naar een personage dat echt zou kunnen bestaan.

Ja, zo kun je het ook zien.

Ondanks de zware thematiek bruist de film van leven, èn van passie voor de filmkunst van een geboren regisseur.

Die er zeven jaar over heeft gedaan om dit gedrocht in elkaar te zetten. Het commentaar op de imdb van een zekere kip70 geeft een klein overzicht van gekunsteldheden, om niet te zeggen: fouten. Aan de voice-over – bekritiseerd in de NRC – heb ik mij niet zo geërgerd. En wat is het doel van dit alles? Volgens De Bruijn is de film een ode aan de actrice:

Niet voor niets is er een muur in de film te zien die is vol geplakt met plaatjes van beroemde filmdivas uit het verleden, van Greta Garbo tot Monica Vitti. Als eerbetoon aan de magie van actrices werkt Nadine het best.

Aan de actrices heeft het niet gelegen. Ik zou ze graag een beter script hebben gegund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *