Vara's Vuurzee

Gisterenavond de tweede aflevering van VARA’s met veel bombarie aangekondigde twaalfdelige psychologische thrillerserie “Vuurzee” bekeken. Het was dat de om de tien minuten terugkerende reclameonderbrekingen er niet inzaten, maar ik had sterk het gevoel naar Talpa te kijken. Als TV-kijker voelde ik mij in ieder geval niet erg serieus genomen. Met veel “name-dropping” probeert de VARA ons op de vuurzee-website bij de neus te nemen en te doen alsof ze weer eens een topserie gemaakt hebben.

In deze serie – over de verstrekkende gevolgen van de verdwijning van een meisje in een dorp aan zee – worden de hoofdrollen gespeeld door Mark Rietman (recent bekroond met een Louis d’Or), Carine Crutzen (‘Oud Geld’, ‘Pleidooi’), Marcel Musters, Ali Cifteci en Caro Lenssen. Op basis van de karakters en verhaallijnen van Frank Ketelaar en Robert Kievit is het scenario voor ‘Vuurzee’ geschreven door Frank Ketelaar. Hij tekende ook voor de scripts van onder meer ‘Stille Nacht’, ‘In Oranje’, en ‘De Band’. Regisseur Joram Lûrsen is bekend van ‘In Oranje’ en de serie ‘All Stars’.

Daar trap ik niet in. Het mogen dan klinkende namen zijn, er werd gewoon slecht geacteerd, het tempo lag ongekend laag (ik geloof dat ze wel veertig minuten in dat reddingsbootje bleven rondvaren) en door een overmatig gebruik van woorden met het voorvoegsel “kut-” (waarmee iedereen tegenwoordig denkt even leuk als Paul de Leeuw te kunnen zijn) werd geprobeerd de krachteloze dialogen af en toe wat dynamiek mee te geven.

Pijnlijke geheimen en oude conflicten verschijnen aan de oppervlakte.

Daar moeten we ons dus nog tien afleveringen door aan de buis laten binden. Helaas, ik zal er geen getuige van zijn. Geen enkele acteur slaagde erin zijn karakter zodanig neer te zetten dat ik nieuwsgierig werd naar een uitdieping van het personage en de relaties tussen de verschillende rollen. Ik twijfel er trouwens aan of die wel gaat komen. In ieder geval is mijn tijd te kostbaar voor deze platheid. Het is wel ironisch dat de VARA in het protest tegen de plannen van de regering voor de publieke omroepen durft te stellen:

(…)Als wij vervallen tot een club die nauwelijks valt te onderscheiden van een commerciële omroep, ondermijnen wij ons bestaansrecht.

Zeer juist, ja.