Annette Speelt: Malpensa

Op 7 maart zag ik de try-out van Ilja Leonard Pfeijffer’s (dichter, schrijver, columnist NRC next) “Malpensa” in het Theater aan het Spui in Den Haag. “Malpensa” ging op 8 maart 2008 in première met acteurs Michel Sluysmans en Thijs Römer. De regie is in handen van Gerardjan Rijnders.

Een modern drama in uitgeklede taal, over twee mannen, vrienden wellicht, die een daad willen stellen die groter is dan henzelf.

Uitgeklede taal zou ik het niet willen noemen. De GVD’s vliegen je om de oren, vooral in het begin, en ook op ander gebied laat het gespierde taalgebruik niets aan duidelijkheid te wensen over, met als hoogtepunt het ping-pong spelletje “borsten benoemen”, waarin de borsten van een passerende vrouw in elkaar steeds overtreffende trappen van platvloersheid benoemd worden. Plat, maar wel functioneel voor de opbouw naar de verrassende afwikkeling van het stuk.

Michel Sluysmans en Thijs Römer spelen het stuk met zeer weinig middelen, maar uiterst effectief. In het begin heb ik erg genoten van het prachtige contrapunt in de staccato opsomming van een reeks data over grootte en capaciteit van het vliegveld Malpensa – een opsomming die mij overigens deed denken aan een vergelijkbare opsomming van op het oog overbodige details in het boek “Elementaire deeltjes” van Michel Houellebecq – die met fabelachtige ritmische precisie werd uitgevoerd.

Op zo’n vijftige minuten na aanvang stortte het stuk qua vaart een beetje in. Dit kan komen door het groepje baldadige scholieren dat, ondanks de aanwezigheid van hun docent, naar de mening van Thijs Römer te veel zat te gniffelen. Voor velen in het publiek onverwacht (het leek zelfs eerst of het erbij hoorde) sprong hij op en stuurde de groep weg. Terecht, naar mijn idee. En weer een bewijs dat verplicht kunstbezoek door scholieren, hoe goed bedoeld ook, niet altijd wenselijk is. Daarna werd de scene professioneel hernomen en het stuk uitgespeeld en kreeg de verrassende ontknoping de ontgoocheling en de tederheid die er naar mijn idee bij hoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *