De basisbibliotheek

Ik weet het, het mag eigenlijk niet. En ik doe het toch – zie het maar als een eerbetoon: de schitterende prent die Peter van Dongen tekende voor het NRC-artikel over de digitale basisbibliotheek. Hier is-t-ie:

Zo’n prent inspireert mij. Peter van Dongen: ik geniet iedere week van je tekeningen, maar deze is uitzonderlijk mooi!.

Zo, nu ter zake: de digitale basisbibliotheek: 1000 Nederlandse teksten komen online, soms met de orignelen ingescand ernaast. Op dit moment zijn pas zo’n 600 teksten klaar, maar het is een goed project. Alleen: wil ik zo’n digitaal boek. Ik houd ontzettend van boeken en ook van computers. Maar alles op zijn tijd: voor een goed boek zet ik mijn computer uit. En voor degenen die mij kennen: dat wil wat zeggen.

Toevallig had ik deze week een rondleiding in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Een schitterend gebouw, waar iedereen wordt uitgenodigd zo lang mogelijk binnen te blijven en een boek ter hand te nemen. Voor mij als boekenliefhebber een paradijs – en tegelijk een oefening in zelfbeheersing. Die ruimte, de thematisch geordende indeling, het uitzicht, de “launchplekjes” om echt voor je ontspanning te lezen, 2600 tijdschriften, een theater, een voorleeszaal, een café. En natuurlijk: ontzettend veel boeken. Maar ook: veel DVD’s en 600 computers met permanente internetverbinding. Allemaal grateloos, ook voor niet-leden.

En daar zit dan de zwakke plek. Want eigenlijk is de OBA een groot internetcafé, waar je, als alle computers bezet zijn, ook even een boek ter hand kunt nemen. Alle computers waren bezet, maar ik zag nauwelijks mensen lezen. Zal er in de toekomst nog veel gelezen worden? En is dat eigenlijk erg?

Boeken gaan waarschijnlijk steeds meer digitaal en ik ben daar, als het gaat om moeilijk verkrijgbare lectuur wel blij om, via Google books en het Gutenberg project heb ik al heel wat teksten binnen gekregen en kunnen lezen die ik anders in een bibliotheek uit een depot had moeten laten halen en dan ter plekke had moeten doorlezen.

De basisbibliotheek volgt dit goede voorbeeld kennelijk ook, maar die duizend titels zijn eigenlijk slechts een allereerste begin.

Hoe ziet de toekomst van het lezen eruit? Digibooks, E-books, Audiobooks en, hopelijk voor romantici als ik, gewoon lekker archaïsch, “Treeware”-books.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *