Night of Tragedy

Het betreft hier natuurlijk de “Night of Comedy“, gisterenavond in Diligentia. De line-up betrof acht optredens, aan elkaar geregen door Master of Ceremony Arie Koomen, die we kennen van de Lama’s.

Nou vind ik de Lama’s wel leuk, en ik had nog nooit een stand-upcomedyoptreden meegemaakt, en – aldus de website –

Night of Comedy bewijst dat lachen er toe doet!

dus ik dacht, hop.

Dat viel tegen. Zo had ik verwacht dat Stand-up Comedy meer improviserend was, maar alle grappen waren ingestudeerd. Dat maakte het al een stuk minder leuk; de tijd dat we aan de stamtafel alleen maar moppen zaten te tappen is allang voorbij – dacht ik. Als iedereen zijn best gaat doen om “leuk” te zijn, dat is helemaal niet leuk.

Okay, dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening, de zaal zat immers vol met mensen die het ontzettend naar hun zin hadden en permanent “in een deuk” lagen. Het soort humor was duidelijk niet helemaal mijn ding. Veel over voetbal natuurlijk; zo’n faut onderwerp dat ik ooit mijn kapper heb uitgezocht op zijn bereidheid niet over voetbal te willen praten. Maar ook veel seks. Het woord “neuken” werd zo vaak gebruikt dat ik het idee had dat de heren comedianten het woord zojuist op school geleerd hadden. Iwein Segers – winnaar van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival 2008 – heeft een sterke voorkeur voor anale seks en maakte er zelfs een pakkende meezinger op – hij kreeg het publiek nog mee ook. Martijn Oosterhuis had het overigens niet over neuken, zijn performance ging over kotsen na een avondje doorhalen, en vooral over het kotsen over iemand heen – je moeder ofzo, die uiteraard net op het toilet zit. Zum Kotzen. Misschien had ik ook even moeten indrinken om dit niveau humor te kunnen waarderen – een biertje of acht had denk ik wel volstaan.

Een dag niets geleerd is een dag niet geleefd, dus ik vraag mij voor het slapen gaan altijd af wat ik er vandaag weer van meegenomen heb. Deze keer was dat het woord “zwaffelen“, het betekent met je (halfstijve) pik in iemands (= een vrouw, of in het algemeen iemand die zich niet kan verdedigen) gezicht meppen; de kennelijke obsessie van Arie Koomen, die bekende ooit zelf te zijn gezwaffeld en dreigde iemand uit het publiek die niet mee wilde oefenen met de promo-yell (ik was kennelijk niet helemaal de enige die het geheel bedenkelijk vond) te zullen zwaffelen.

Ja, het was een verheffend avondje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *