Le Fils d'Epicier

Twee citaten uit recensies via de International Movie Database:

Despite its very simple plot (the story of a son taking over the daily round of his sick grocer father), ‘Le fils de l’épicier’ qualifies as an enriching film experience.(…) Despite its very simple plot (the story of a son taking over the daily round of his sick grocer father), ‘Le fils de l’épicier’ qualifies as an enriching film experience.

en een ander:

This film would serve as a sleep aid. If you want to run a grocery store see this film. Otherwise, don’t waste your time (even for rental. This is one of the most boring films ever made.

Vastgesteld kan worden dat het een flinterdun verhaal is:

Het is hartje zomer wanneer de dertigjarige Antoine noodgedwongen de stad verruilt voor de rustieke omgeving van zijn geboortedorp. Zijn vader ligt in het ziekenhuis en hoewel Antoine een grondige hekel aan hem heeft, neemt hij toch (vooral voor zijn moeder) diens werk tijdelijk over. In zijn vaders ‘SRV-wagen’ rijdt Antoine van gehucht naar gehucht door de bergachtige en uitgestrekte Provence. Maar zijn botte gedrag en onhandigheid zorgen voor aanvaringen met de oude bewoners die al jaren hun boodschappen bij de wagen doen. Mede dankzij zijn beste vriendin Claire ziet Antoine steeds meer de charme van de koppige, norse, grappige en soms eenzame bewoners in. Die nieuwe blik helpt hem het plezier in het leven terug te vinden. Het plezier dat hij dacht kwijt te zijn, evenals de liefde van zijn leven. (movie2movie)

En ik geloof dat met al deze citaten alles gezegd is wat over deze film gezegd kan worden. Of toch niet: de prachtige shots van het mooie Franse landschap mogen niet onvermeld blijven. Ik realiseerde me met spijt dat ik dit jaar niet naar Frankrijk ga op vakantie. Af en toe wat humor in de dialogen met de dorpsbewoners (met name Antoine en Lucienne zien we langzaamaan ontdooien), een beetje romantiek – nee toch niet, ja toch weer wel – een beetje zwart schaap verandert van verloren zoon in familieheld.

Het is gewoon een feel-goodmovie, maar gelukkig wel een die niet pretendeert meer te zijn dan dat.  Ik heb me wel geamuseerd; er hoeft niet altijd een boodschap te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *