Dinner for One

Het is sinds 2004 traditie dat de fameuze sketch Dinner for One jaarlijks wordt uitgevoerd onder regie van Guusje Eybers met wisselende acteurs. Dit jaar speelden Kees Prins en Olga Zuiderhoek de sketch, maar van het origineel is niet veel meer overgebleven: het eigenlijke verhaal is nogal aangepast.

Een beroemde zanger van het Amsterdamse levenslied wacht in zijn woning op zijn al even beroemde zingende vriendin. Ze verkeren in de herfst van hun leven. Samen brengen ze de kerst door met muziek en herinneringen over hun carrière en jeugd.

Niet dat het door minder werd: integendeel, het was kostelijk. Vooral omdat er ook in gezongen werd. En goed! De hele setting deed denken aan Johnny Jordaan – en misschien heeft Kees Prins die ook wel in zijn achterhoofd gehad bij het schrijven van de tekst.

Voorafgaand aan de uitvoering was een dinner for four: met vrouw en vrienden kregen we een heerlijke goed-hollandse maaltijd. Absoluut klasse, maar wat het met het stuk te maken had zie ik niet helemaal en het is niet de bedoeling dat dit een culinair blog wordt.

In 1963 maakte de Duitse omroep Norddeutscher Rundfunk een televisieversie van Dinner for One met de Britse acteurs Freddie Frinton en May Warden. Het uitzenden van de televisieversie is met name in Duitsland en Oostenrijk, ingeleid door presentator Heinz Piper, een vast onderdeel geworden van de televisieprogrammering op oudejaarsavond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *