Een nieuw jaar.


Ja, hier sta ik dan, op nieuwjaarsmorgen, 00.05 uur het oude jaar eruit te knallen en het nieuwe jaar erin. Als kind mocht ik nooit vuurwerk van mijn ouders, dus sinds ik het zelf voor het zeggen heb, doe ik het toch! Ik koop altijd het goedkoopste pakketje vuurwerk en ben het meestal zat voor het op is, vandaar dat ik mijn kinderen snel geleerd heb hoe ze het ook veilig kunnen afsteken, dan kunnen ze me een handje helpen.

Je ziet Hester hier nog in het voorbereidende stadium van een sterretje, terwijl ik ondertussen met het betere werk klaar sta - kan niet wachten tot ik weer naar binnen mag om het schaakspelletje dat ik tegen Hester en Marit tegelijk aan het spelen was af te maken - ik stond namelijk op winst en dat gebeurt niet zo vaak.

Daardoor miste ik het mooie plaatje van Marit en Francia, gelukkig waren er meer fototoestellen in omloop.

Tijd voor reflectie op het oude jaar? Er waren, helaas, twee dipjes, maar daarover heb ik het maar niet - je weet nooit wie er meeleest. Bovendien: een goede generaal treurt niet om een verloren veldslag, het gaat om het winnen van de oorlog - hè wat een naar beeld. Maar: als ik dat beeld toch even aanhoud, was 2008 voor mij een geweldig jaar! En 2009? Goede voornemens? Maak ik nooit, je kunt iedere dag een nieuwe start maken als je dat wilt. Maar natuurlijk is er rond de jaarwisseling heel wat geblogd over goede voornemens. Niets van mijn gading: ik vind mezelf goed zoals ik ben - ik deug zei Paul de Leeuw ooit in Zomergasten (en Joost Zwagerman keek hem met die domineesblik aan alsof je dat niet van jezelf hoort te vinden) - en heb ondertussen een geheime agenda met puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Maar ik vond wel dit mooie plaatje bij "Becoming a better man in 2009".

Laat dat me maar inspireren.