Kunstweek

Veel kunst deze week. En dat is een goede zaak, want kunst geeft ons een glimp van de meerwaarde van het leven.
Eerst het Open Podium op school. Ik was er dit jaar goed bij betrokken, dus had nogal wat te doen. Dat betekende ook veel repeteren: een piano quatre-mains van Debussy met de ene leerling, "I Would Stay" van Krezip met de andere leerling, coachen van twee leerlingen die een fluit-piano duet van Fauré speelden, "Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder" met een grote groep collega's en, het belangrijkste, "mijn" CKV-Koor, bestaande uit leerlingen van 4 en 5 HAVO/VWO . Dit jaar zongen ze erg goed, en dat leverde me natuurlijk veel kudo's op van collega's en ouders.

De volgende dag: toneel. "Waarom vloog je van ons heen in je Jetplane?" van toneelgezelschap "Twee Hondjes". Een schitterende parodie op John Denver. Vooral veel gelachen.
Zaterdag was het heel hard werken: mijn arrangeerbedrijfje loopt zo goed dat ik er steeds meer tijd in moet stoppen. Had ik eerst alleen de woensdagavond vrijgemaakt, sinds ruim een jaar is ook de dinsdagavond geheel in het teken van de notenschrijverij. Maar op dit moment heb ik zoveel opdrachten in de wacht staan, dat er een inhaalslag gemaakt moest worden, dus ben ik zaterdag nauwelijks achter mijn computer vandaan geweest. De drie koren die nu nog in de wacht staan aangeschreven dat het nogal wat later gaat worden. Twee koren reageerden sportief en zeiden "okay, doe maar rustig aan", maar één koor is boos. Terecht, natuurlijk, maar ja, er gaan nu eenmaal maar 24 uur in een etmaal en ik maak graag iets moois, of althans iets dat *ik* mooi vind.
Tevreden klanten zijn er ook; zo had ik voor Kwasi Kloos uit Den haag een arrangement van een nummer van Herman Finkers geschreven. Dit voor deelname aan een koorfestival in Almelo. Nu hun dirigent door ziekte uitgeschakeld is hebben ze mij gevraagd voor het koorfestival in te vallen, zodat ik mijn eigen arrangement ten gehore kan brengen. Daar dus de hele zondagmiddag mee gerepeteerd. En 's avonds thuis weer nootjes krabbelen.
Tussendoor moest ik ook een uitlaatklep vinden voor mijn inspiratie om zelf muziek te componeren. Het mag geen naam hebben wat ik op dat gebied presteer en ik word er dan ook niet voor betaald, maar ik was al zo lang niet aan mijn "Computer Music" toegekomen. Dus rondde ik eerder deze week "Gandalf" af, niet het allersterkste wat ik ooit gemaakt heb, beetje new-agerig en gisteren "Opus 9 - exceptional synths", waar ik wel blij mee ben, hoewel ik het melodietje ook wat veel recht op en neer vind.
Lezen: "The Hitchhikers Guide to the Galaxy" uitgekregen. Hoofdzakelijk in bed gelezen. Slaap je wel goed, jongen? Wat een leuk boek! Al jaren op de plank staan, maar nooit eerder aan toegekomen.
En nu, eindelijk, de moed gevonden te beginnen aan Neal Stephenson's magnum opus "Baroque Cycle", deel één: Quicksilver heb ik een paar weken geleden bij de American Bookshop in Amsterdam gekocht; ik vond dat ik wel weer eens een beetje aardig voor mezelf mocht zijn. Drie dikke delen van zo'n 1.000 pagina's ieder, ben benieuwd hoe lang ik erover ga doen - over "Cryptonomicon" heb ik twee jaar gedaan.
Nog meer kunst? Maandag weer opera gedirigeerd bij mijn vaste standplaats Operakoor Maasstad en dinsdag - gisteren - naar de show "Wie dan allemaal" van Plien en Bianca in de Rijswijkse Schouwburg. Recensie volgt - ooit - op mijn artblog, maar de korte versie is: ze kunnen absoluut wat, die twee, maar de teksten vielen een beetje tegen, vooral te platte grappen.
Vanavond maar even niet arrangeren: ik ga naar 10CC.