Een nieuwe uitdaging....

Zo noemden sommige leden van Operakoor Maasstad de reden van mijn vertrek naar Kwasi Kloos. Zelf noem ik het liever verandering van spijs. Want na bijna zeven jaar kende ik het menu van het koor en het koor kende mijn stijl van de maaltijd bereiden. Om in kooktermen te blijven. Kortom: het was tijd om over te stappen.
"Hey, Who Moved My Cheese?".
Hoe lang blijf je eigenlijk bij een koor? Ik ben ooit 17 jaar bij een koor gebleven. Dat is haast gebrek aan initiatief te noemen. Bij nog twee andere koren ben ik langer dan tien jaar gebleven - best trouw eigenlijk. Maar bij mijn vertrek bij deze koren had ik steeds het gevoel dat de meeste koorleden het wel best vonden. En ze waren toch ooit heel blij met me geweest - even niet goed opgelet dus.
Smell The Cheese Often So You Know When It Is Getting Old
Ik heb het ook ooit maar één jaar bij een koor uitgehouden. Dat is aan de korte kant, maar de klik was er niet. Zo tussen de vijf en zeven jaar, dat is in het algemeen lang genoeg om iets te kunnen opbouwen en kort genoeg om elkaar niet tot last te worden. The Quicker You Let Go Of Old Cheese, The Sooner You Can Enjoy New Cheese
Bij Operakoor Maasstad heb ik het gevoel op het juiste moment te zijn vertrokken. De zeven jaar net niet volgemaakt, het jubileumconcert (in oktober a.s.) net niet gehaald - dat had wellicht nog gekund - maar het was goed zo. Move With The Cheese
Afgelopen maandag mijn afscheid gehad. Daarbij werd mij een Liber Amicorum overhandigd, schitterend ingebonden in een gemarmerde kaft, waar diverse leden hun herinneringen aan mij hadden opgetekend.

Daar zaten heel wat mooie woorden bij, dus ik ben tevreden over de erfenis die ik daar achterlaat.
En nu niet meer achterom kijken: per 1 maart begin ik bij Vocal Group Kwasi Kloos. We kennen elkaar al, want vorig jaar heb ik daar ingevallen toen ze vlak voor een koorfestival in Almelo zonder dirigent kwamen te zitten. Met slechts twee repetities wonnen we daar de eerste prijs (natuurlijk niet helemaal alleen mijn verdienste) en ik weet nog dat, toen ik bij de prijsuitreiking het podium opliep, een van de juryleden tegen me zei: "blijf toch!". Ik eigenwijs natuurlijk, dus niet gedaan. De dirigent die het toen geworden is was al heel snel toe aan een nieuw stukje kaas en weer zette Kloos de deur voor mij wijd open. Ik heb even nagedacht en besloot toen erin te stappen. Savor The Adventure And Enjoy The Taste Of New Cheese! Het is een goed koor, Kwasi Kloos. Dus uiteindelijk toch een uitdaging.